5 lépés a honvágy enyhítésére

Picture of Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

5 lépés a honvágy enyhítésére

A honvágy természetes velejárója egy új országba való költözésnek és az új életmódhoz való alkalmazkodásnak, de lehetőséged van a mérséklésére. Amikor távol vagy otthonodtól, fontos, hogy olyan emberekkel is tartsd a kapcsolatot, akik megértik a helyzetedet, akik átélték már ezt a fájó érzést.

Ha elér a honvágy, tudd, hogyan csillapíthatod, hiszen te magad is tehetsz azért, hogy úgy érezd, az új országhoz is tartozol, már az új közösség része vagy.

Íme öt tipp a honvágy okozta szomorúság, stressz leküzdéséhez, ami nekem segített:

1. Ismerd el, hogy nem baj, ha honvágyad van!

Először is, nem baj, ha honvágyad van! Nem vagy egyedül ezzel az érzéssel – bárki érezhet honvágyat az élete során, akár közel, akár távol él a szülővárosától. A honvágy normális reakció az otthontól való távolmaradásra, és számos tényező kiválthatja:

 • távol lenni a családtól és a barátoktól
 • az időjárás
 • az ismerős ételek hiánya
 • ünnepi hagyományok különbözősége
 • a meg nem értettség érzése

Fontos, hogy ne feledd, az érzéseid valósak, függetlenül attól, hogy mennyi ideje vagy távol, vagy hogy milyen országban vagy!

2. Vegyél részt olyan tevékenységekben, amelyek örömet okoznak!

A következő lépés a honvágy leküzdéséhez az, hogy olyan tevékenységekkel foglalkozz, amelyek boldoggá tesznek. Sok mindent tehetsz azért, hogy örömtelibbé tedd a napjaid, íme ezek közül néhány:

 • Keress egy olyan hobbit vagy tevékenységet, amely eltereli a gondolataidat a honvágyról. Találj valamit, ami érdekel, és ami az időbeosztásodba illeszkedik (például, ha szoros a munkamunkanapod, ne egy másik időigényes hobbit válassz).
 • Próbálj meg csatlakozni kollégák csoportjához, vagy menj el hetente egy randevúra a pároddal, kirándulni a családdal.
 • Esetleg keress önkéntes lehetőséget, ahol másokra figyelhetsz, sőt még a nyelvet is gyakorolhatod.
 • Hívd át a barátaidat, gyerekeid osztálytársait, akár családosan is szervezhettek közös programot.
 • Ha a családod nincs a közelben, próbálj meg munkahelyi vagy sport tevékenységek révén találkozni emberekkel!
 • Akár egy online közösségi fórumot is indíthatsz, ahol a világ minden tájáról érkező emberek megosztják egymással történeteiket az olyan akadályok leküzdéséről, mint a honvágy!
 • Nézz meg egy jó filmet a moziban, vagy egy előadást a színházban. Látogass el a helyi múzeumokba.

3. Vegyél részt a helyi közösségben, hatásos a honvágy ellen!

 • Csatlakozz egy klubhoz. Egy klubhoz való csatlakozás az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy bekapcsolódj a közösségedbe. Akár túrázni, akár táncolni szeretsz, valószínűleg van valahol a közelben egy csoport, amely örömmel fogadna téged a csapatában.
 • Itt is jó kapcsolódási lehetőség az önkéntesség, készségeket fejleszt és célt ad a munkádon kívül. Mindkettő fontos ahhoz, hogy érezd a valahová tartozást. Nem kell teljes munkaidőben elkötelezned magad; már a havonta egyszer-kétszer végzett önkéntes munka is segíthet a honvágyon!
 • Hívj meg otthonról barátokat, családtagokat, mutasd meg nekik, hogy hol élsz, és mi mindent szeretsz benne.

4. Készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyeket akkor kell megtenned, ha honvágyad van!

A fenti stratégiákon kívül az is segíthet, ha van egy listád azokról a dolgokról, amelyeket szeretsz és akkor is van kedved hozzá, amikor honvágyad van. Például: „Megnézhetem a kedvenc tévéműsoromat vagy elolvashatom a kedvenc könyvemet”, vagy „Hallgathatok olyan zenét, amely az otthonomra emlékeztet”.

Így, ha magányosnak vagy szomorúnak érzed magad, amiért távol vagy otthonról, lesz valami kézzelfogható dolog, amitől jobban érzed magad, és ami segít felidézni az otthoni életed emlékeit. Ilyenkor, ha felerősödnek az érzelmek, csak engedd meg magadnak.

5. Tartsd a kapcsolatot az otthoniakkal!

Fontos, hogy tartsd a kapcsolatot az otthoni barátaiddal és családoddal:

 • Használd a közösségi médiát.
 • Hívd fel őket telefonon.
 • Ha van lehetőségetek video hívással csatlakozzatok.

Nem szégyen a honvágytól szenvedni, most már látod, hogy számos módja van annak, hogy bekapcsolódj és élvezd az új környezetet, miközben továbbra is tartod a kapcsolatod otthonoddal!

Picture of Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Hasonló cikkek

Önérvényesítés külföldi életünk során

Önérvényesítés külföldi életünk során Az önérvényesítés külföldi életünk során hangsúlyosabb szerepet kap, mint hazánkban az általunk jól ismert környezetben . Te mennyire vagy tisztában a saját érzéseiddel, vágyaiddal, és azokat milyen hatékonyan tudod megosztani másokkal? Ebben a blogbejegyzésben az önérvényesítés

Tovább olvasom »