Önérvényesítés külföldi életünk során

Picture of Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Önérvényesítés külföldi életünk során

Az önérvényesítés külföldi életünk során hangsúlyosabb szerepet kap, mint hazánkban az általunk jól ismert környezetben .

Te mennyire vagy tisztában a saját érzéseiddel, vágyaiddal, és azokat milyen hatékonyan tudod megosztani másokkal?

Ebben a blogbejegyzésben az önérvényesítés fogalmán túl arról írok Neked, hogy hogyan tudod felismerni a saját önérvényesítési működésed, és mit tehetsz, ha szükség lenne a fejlesztésére.


Miért fontos az önérvényesítés a külföldi életed során?

Gyakran figyelmen kívül hagyott kihívás a hatékony önérvényesítés megélése, pedig alapvető fontosságú készség az ismeretlen környezetben való beilleszkedés során.

Külföldön azért hangsúlyos a tudatosítás, mert hajlamos lehetsz arra, hogy azt gondold, Neked kevesebb beleszólásod van, mert nem ott születtél, nem vagy helyi, nem ismered a szokásokat, s e „hiedelem” visszatarthat a szükségleteid érvényesítésétől.


Mit jelent az önérvényesítés?

De mit is jelent az önérvényesítés, és miért olyan fontos, hogy Te is élj vele?

Az önérvényesítés azt jelenti, hogy képes vagy megérteni és érvényesíteni amit őszintén szeretnél, világosan és hatékonyan kifejezed az érzéseid és szükségleteid úgy, hogy magadra és a másik félre is figyelemmel vagy.

Hitelesen élsz, a beszéded és a tetteid tükrözik a meggyőződéseid, értékeid, érzéseid. Ez persze nem független a kontextustól. Máskép fejezed ki magad miközben gyermekeddel játszol, mint mikor a munkahelyeden egy megbeszélésen veszel részt.

Van, hogy udvarias csendre van szükség, hogy kifejezd egyet nem értésed. A lényeg, hogy te tudd, hogy mit gondolsz és ehhez tartsd magad, ne színleld az ellenkezőjét.

A színlelés a tehetetlenség érzéséhez vezethet.

Nem arról van szó, hogy konfrontálódni kell, hanem arról, hogy magabiztosan kommunikálni biztosítva a kölcsönös megértést és tiszteletet. Ezért olyan fontos a külföldi életed során, ahol az eltérő nyelvek, szokások és kulturális árnyalatok gyakran félreértésekhez vagy a meghallgatás hiányához vezethetnek.


Önérvényesítés a gyakorlatban

Az önérvényesítés erejének illusztrálására egyik coaching ügyfelem történetét hoztam, az ő beleegyezésével, de nevének megváltoztatásával.

Ez a történet Emese, egy 30-as évei végén járó magyar anya története, aki másfél éve él külföldön férjével és két gyermekével.

A külföldre költözéskor Emese sok akadállyal szembesült. A küzdelemtől kezdve azon, hogy megértse és megértesse magát egy új nyelven, egészen addig, hogy összeegyeztesse otthonról hozott szokásait a fogadó ország szokásaival, kialakítsa új napi rutinját. Napról-napra valami újabb nehézségbe ütközött. Az alkalmazkodásra tett erőfeszítései során gyakran érezte úgy, hogy elvesztette saját hangját.

Az utolsó csepp egy szülői értekezlet alkalmával került a pohárba, amikor szembesült fia tanulmányi nehézségeivel. Emese úgy érezte, hogy az iskola nem foglalkozik megfelelően a fia szükségleteivel, hogy nem veszik figyelembe a nyelvi és kulturális különbségekből adódó lemaradásokat. Tehetetlennek és frusztráltnak érezte magát.

Emese nem tudta, hogy hogyan szólíthatná meg a tanárt úgy, hogy értelmes párbeszéd lehessen belőle, félelme visszatartotta a megoldás megtalálásától.

Ekkor keresett fel, s kezdtük meg a közös munkát. Azt mondta, hogy azért esett rám a választása, mert én is külföldön élek és bízott abban, hogy saját tapasztalatomból adódóan jobban megértem őt.


Önérvényesítés fejlesztése coachingban

Szintén külföldön élő anyaként átéreztem a helyzetét, expat coachként támogattam őt. Összegyűjtöttük az értékeit, erősségeit, közben növekedett az önbizalma, majd az önérvényesítő, azaz asszertív kommunikációs készségei is fejlődtek.

Emese kezdett rájönni, hogy nem a beilleszkedés volt az ő problémája, sokkal inkább az, hogy elfogadja magát, hogy joga van a létezésre és kiálljon magáért és gyermekeiért. 

Az önérvényesítésre összpontosítottunk. Emese megtanulta, hogyan kommunikálja hatékonyabban gondolatait, hogyan érvényesítse álláspontját, és hogyan navigáljon a kulturális és nyelvi akadályok között anélkül, hogy elveszítené saját magát. Egyensúlyra lelt!

A következő szülői értekezleten világosan megfogalmazta fia kihívásait, szükségleteit, meghallgatta a tanár véleményét, hogy az iskola hogyan támogathatná. Pont olyan beszélgetés volt, amilyenre Emese vágyott.

Emese önérvényesítő útja elindította a változást belül, ami a környezetében is meghozta a kívánt eredményt, ezáltal otthonosabban érezte magát az új környezetében, és magabiztosságot adott neki, hogy szembenézzen a jövőbeli kihívásokkal.
Emese története egy a sok közül.


Hogyan tovább?

Ha elveszettnek, vagy tehetetlennek érzed magad, jusson eszedbe, hogy nem vagy egyedül.

Expat coachként az a küldetésem, hogy segítsek megtalálni a hangodat, eligazodni a kihívásokban és tudatosan élni az új környezetedben.

Együtt a külföldi élet kihívásait a növekedés lehetőségeivé alakíthatjuk.

Az, hogy merre tovább a Te döntésed!

Csak is Te tudod, hogy mire van szükséged!

Amit már ma megtehetsz, hogy regisztrálsz soron következő workshopunkra, ahol a világ minden tájáról érkező sortársakkal együtt teheted meg az első lépést az önérvényesítés felé!

Az „Elég jól külföldön” workshopot kifejezetten a Te igényeidre szabva állítottuk össze.

Részletekért kattints a linkre:
Picture of Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Hasonló cikkek

Önérvényesítés külföldi életünk során

Önérvényesítés külföldi életünk során Az önérvényesítés külföldi életünk során hangsúlyosabb szerepet kap, mint hazánkban az általunk jól ismert környezetben . Te mennyire vagy tisztában a saját érzéseiddel, vágyaiddal, és azokat milyen hatékonyan tudod megosztani másokkal? Ebben a blogbejegyzésben az önérvényesítés

Tovább olvasom »