A megoldásfókuszú mediáció előnye

Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

A megoldásfókuszú mediáció előnye

Hidasi Brigitta vagyok, megoldásfókuszú mediátor

Itt az ideje, hogy egy másik oldalamról is bemutatkozzam, amiről eddig még nem esett szó.

Megoldásfókuszú mediátorként abban támogatom ügyfeleim, hogy építő megoldásokat találjanak a konfliktusaikra, vitáikra.

Ebben a blogbejegyzésben bemutatom a megoldásfókuszú mediáció előnyét, elmagyarázom hogyan működik, miért és kiknek lehet hasznára.

Mit jelent a megoldásfókuszú mediáció?

A megoldásfókuszú mediáció a viták és konfliktusok megoldásának dinamikus és konstruktív megközelítése, amelyben egy semleges harmadik fél, a mediátor segíti a vitás feleket abban, hogy kölcsönösen elfogadható megoldásokat találjanak konfliktusaikra.

Azon a meggyőződésen alapul, hogy minden konfliktus magában hordozza a megoldás lehetőségét és a megoldás megtalálásának kulcsa az érintett felekben rejlik.

Ahelyett, hogy a múlton és a konfliktus okain rágódnánk, a megoldásfókuszú mediáció a jelenre és a jövőre fókuszál és arra ösztönzi a feleket, hogy együttműködve keressenek kölcsönösen elfogadható megoldásokat.

A múltba való belemerülés vagy a hibáztatás helyett arra irányítom a résztvevők figyelmét, hogy olyan jövőt képzeljenek el, amelyben a problémáik megoldódnak, majd közösen dolgozzanak azon, hogy megvalósítható lépéseket tegyenek ennek a jövőnek az eléréséhez.

Ez történik a mediáció során

Első találkozó: A folyamat egy bemutatkozó találkozóval indul, ahol megbeszéljük az alapszabályokat, tisztázzuk a mediációs folyamatot. Biztosítom ügyfeleim a titoktartásomról és a pártatlanságomról.

A második találkozó a mediációs ülés, ahol a következő lépéseken vezetem a feleket:

Bizalmi légkör kialakítása: Mediátorként először is bizalmat és kapcsolatot építek ki az érintett felekkel. A bizalom minden sikeres közvetítés alapja.

A kérdések meghatározása: Megkérem a feleket, hogy röviden mutassák be külön-külön, hogy milyen problémával, kérdésekkel érkeztek. Fontosnak tartom, hogy a találkozón mindenki tisztában legyen azzal, hogy mivel is foglalkozunk.

A célok meghatározása: Arra kérem a feleket, hogy osszák meg egymással a jövőre vonatkozó céljaikat és vágyaikat. Hogyan néz ki számukra a sikeres megoldás?

Ez a lépés döntő fontosságú a pozitív és előremutató hangnem kialakításában és a kívánt eredmény tisztán látásában.

Ötletbörze: A felek közösen, ítélkezés nélkül ötletelnek a lehetséges megoldásokról, melyet kérdésekkel és összegzésekkel támogatok. A hangsúly a lehető legtöbb ötlet, lehetőség megtalálásán van függetlenül attól, hogy milyen kicsinek vagy szokatlannak tűnnek.

A hangsúly mindig azon van, hogy mit lehet tenni, és nem azon, hogy mit nem.

A megoldások értékelése: Összegzem az elhangzottakat és a felek ezután értékelik az egyes megoldásokat megvalósíthatóságuk, kívánatos voltuk és mindkét félre gyakorolt hatásuk alapján. Ez a folyamat segít a lehetőségek leszűkítésében. Ez gyakran magában foglalja a kompromisszumot és a közös alapok megtalálását.

Cselekvési terv készítése: Miután egy kölcsönösen elfogadható megoldást azonosítottak, a felek közösen dolgoznak egy cselekvési terv kidolgozásán annak megvalósítására. Amennyiben igény van rá, nyomon követési ülések alkalmával biztosíthatják, hogy a megoldások a megfelelő irányba haladnak és ha szükséges módosíthatnak is.

A döntés a tiéd, ezen a linken már most felveheted velem a kapcsolatot.

Mi a megoldásfókuszú mediáció előnye?

Megerősít: A megoldásfókuszú mediáció során úgy tekintek az ügyfeleimre, mint akik tudják, hogy mi a megfelelő megoldás a számukra.

Hatékony: Ez a megközelítés gyakran gyorsabb és költséghatékonyabb, mint a problémát elemző folyamatok.

Megőrzi a kapcsolatot: Segít megőrizni, sőt erősíteni a kapcsolatokat, így különösen értékes párkapcsolati viták, szülő -gyermek közötti viták és munkahelyi konfliktusok esetén.

Elfogadó: A megoldásfókuszú mediáció során is tiszteletben tartom minden érintett fél egyedi nézőpontját és szükségleteit.

Pozitív nézőpont: Azáltal, hogy a megoldásokra és a jövőre összpontosítunk, pozitív szemléletmódot alakítunk ki, ami arra ösztönzi a feleket, hogy a konfliktuson túllépve is ez irányba haladjanak.

Kinek hasznos a megoldásfókusú mediáció?

A megoldásfókuszú mediáció sokoldalú eszköz, amely az egyének és szervezetek széles körének hasznára válhat, én a következő témákban nyújtok támogatást:

  • Párkapcsolati viták, pl. amikor nem értetek egyet a külföldre költözésben, vagy a hazaköltözésben. Úgy érzitek, hogy a másik nem hallja, amit mondtok vagy elhidegültetek egymástól, de szeretnétek visszatalálni a közös útra.
  • Családok esetében szülő-gyermek konfliktus (akár kamasz is), idősek gondozásával vagy örökösödési vitával kapcsolatos testvéri konfliktus.
  • Vállalkozásoknál az együttműködésben felmerült viták, partnerségi konfliktusok és egyéb üzleti vonatkozású kérdések megoldására.
  • Megelőzésként! Vállalkozás indítása előtt, felkészülés az együttműködésre. Egymás kommunikációjának, értékeinek és működésének megismerése egy struktúrált beszélgetés által.

A megoldásfókuszú mediáció hatékony eszköz mindazok számára, akik a konfliktusok megoldásához pozitív és együttműködő megközelítést keresnek.

Arról szól, hogy megtaláljuk a közös alapokat, elképzeljünk egy szebb jövőt, és együtt dolgozunk azon, hogy ez a jövőkép valósággá váljon.

A jövőben még több infót, esettanulmányt és gyakorlati tippet osztok meg veled a megoldásfókuszú mediációról. Szeretném, hogy minél természetesebb eszközzé váljon a számodra a konfliktusok megoldásának és egy harmonikusabb légkör megteremtésének érdekében.

Ha bármi kérdésed van, keress bizalommal az alábbi linkre kattintva tudsz írni nekem.

Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Hasonló cikkek

Önérvényesítés külföldi életünk során

Önérvényesítés külföldi életünk során Az önérvényesítés külföldi életünk során hangsúlyosabb szerepet kap, mint hazánkban az általunk jól ismert környezetben . Te mennyire vagy tisztában a saját érzéseiddel, vágyaiddal, és azokat milyen hatékonyan tudod megosztani másokkal? Ebben a blogbejegyzésben az önérvényesítés

Tovább olvasom »