Így vállald fel a nehézségeidet a külföldi életed során

Picture of Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Így vállald fel a nehézségeidet a külföldi életed során

„Most tényleg ezen aggódsz, ennél azért nagyobb gondok is vannak az életben!”

Ismerős a fenti mondat? Van, hogy mástól halljuk, de van, hogy saját magunknak mondogatjuk.

Megmutatom, miért ne szégyelld a nehézségeid külföldi életed során és azt is, hogyan állj mások problémáihoz. 

Külföldön élő magyarokkal foglalkozó coachként és mediátorként is sok olyan ügyféllel találkozom, akik olyan problémákkal küzdenek, amikről nem szívesen beszélnek, mert szégyellik, hogy gondot okoz nekik.

Ebben a blogbejegyzésben arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy miért veszélyes a szőnyeg alá söpörni a problémáidat a külföldi életed során.

Megmutatom, miért ne szégyelld a nehézségeid és azt is, hogyan állj mások problémáihoz.  

Van, hogy úgy érzed, hogy túlterhelnek az új országban való élet kihívásai, például a nyelvi akadályok, a kulturális különbségek a honvágy, az egyedüllét.

Van, hogy személyes problémákkal küzdesz, például párkapcsolati nehézségekkel, pénzügyi stresszel vagy mentális egészségügyi problémákkal.

Veled is előfordult már, hogy ezeket a problémákat igyekeztél kicsinyíteni végül szégyellni?

Lehet, hogy azért, mert úgy érzed, hogy erősebbnek és rugalmasabbnak kellene lenned, mert úgy döntöttél, hogy külföldön élsz. Azt is érezheted, hogy nincs jogod panaszkodni, mert egy kiváltságosabb országban élsz, mint a hazád.

Szeretném felhívni a figyelmed arra, hogy mindenkinek vannak problémái, függetlenül attól, hogy hol él.

Csak azért, mert másnak rosszabb a helyzete, nem jelenti azt, hogy a te problémáid nem érvényesek. Sőt, fontos, hogy a problémáiddal szemtől szembe foglalkozz, függetlenül attól, hogy milyen kicsinek tűnnek.

Ne feledd, vállald fel a nehézségeidet a külföldi életed során:

 1. A problémáid a sajátjaid. Mindenkinek más a tapasztalata és a nézőpontja, így ami az egyik embernek apró problémának tűnik, az a másiknak nagy gond lehet. Fontos, hogy a saját érzéseidet és tapasztalataidat figyeld és ne hasonlítsd magad másokhoz.
 2. A problémák elfojtása egészségügyi problémákhoz vezethet. Ha elnyomod az érzelmeidet, az megviselheti a fizikai és mentális egészségedet. Idővel az elfojtott érzelmek szorongáshoz, depresszióhoz vagy olyan fizikai tünetekhez is vezethetnek, mint a fejfájás, a gyomorfájás és a fáradtság.
 3. A problémáiddal való foglalkozás erősebbé tesz téged. Amikor szembesülsz a problémáiddal, megtanulod hogyan birkózz meg a stresszel és a hozzá kapcsolódó érzéseiddel. Fejlődik az önismereted és egyre rugalmasabb leszel.  
 4. A segítségkérés nem a gyengeség jele. Valójában az erő jele, ha beismered, hogy segítségre van szükséged. Ha úgy érzed, hogy itt az idő, akkor írj nekem, kérj időpontot egy ingyenes bemutatkozó beszélgetésre.Nem vagy egyedül. Külföldön élő magyarok sokasága küzd világszerte hasonló kihívásokkal. Ezért is hoztuk létre pszichológus kollégámmal a „Tabuk nélkül külföldön” Facebook csoportot.

Akkor miért nem vállalják fel oly sokan a nehézségeiket a külföldi életük során?

A leggyakorabban a következő okokkal találkozom:

 • Társadalmi összehasonlítás.

A másokhoz való hasonlításról leginkább akkor beszélünk, amikor a másik életét jobbnak látjuk és ez rosszul hat ránk, de bizony az is negatívan hathat, amikor valakiről úgy gondoljuk, hogy nehezebb helyzetben van. Ezért is fontos, hogy kerüld az összehasonlítást minden tekintetben.

 • Perfekcionizmus

Sokan irreális tökéletességi normákhoz kötik magukat. Azt hiszik, hogy soha nem szabad hibázniuk, és hogy mindig képesnek kell lenniük arra, hogy mindent kezeljenek, amit az élet eléjük vet.

Ez a működés, csalódáshoz és önkritikához vezet. Fontos elfogadni, hogy hibázni ér, csakúgy, mint rosszúl érezni magunkat, vagy problémákkal küzdeni.

 • Félelem az ítélkezéstől

Lehet, hogy félünk elmondani másoknak a problémáinkat, mert attól félünk, hogy megítélnek minket. Azt gondolhatjuk, hogy kevesebbet fognak rólunk gondolni, vagy hogy gyengének fognak tartani minket.

Lehet, hogy ilyen reakcióval találod szemben magad, de lehet, hogy nem. Az biztos, ha megosztod a problémáidat másokkal, az segíthet abban, hogy jobban érezd magad és hogy megoldásokat találj.

Néhány tipp, hogy hogyan kezeld jól a problémáidat

 1. Ismerd be, hogy problémád van. A problémád kezelésének első lépése, hogy elismerd, hogy létezik. Ne próbáld elnyomni az érzelmeid vagy úgy tenni, mintha minden rendben lenne.
 2. Gondold végig, hogy miért alakult ki. Miután elismerted a problémád, próbáld meg azonosítani a kiváltó okot. Ez segíteni fog abban, hogy hatékony megoldásokat dolgozz ki.
 3. Gyűjts ötleteket a lehetséges megoldásokról. Miután azonosítottad a problémád kiváltó okát, készíts egy listát a lehetséges megoldásokról. Ne félj a konfortzónádon kívül gondolkodni.
 4. Nézd végig a listát és válaszd ki azt az egyet, amit a legjobbnak találsz, majd írd össze, hogy milyen lépésekkel érheted el.
 5. Tedd meg az első legkisebb lépést. A legfontosabb, hogy cselekedj. Ne halogass vagy várj a tökéletes pillanatra. Csak kezdj el lépéseket tenni a problémád megoldása felé.

Ha úgy érzed, hogy nehézséget okoz a problémád kiindulópontjának a megtalálása, akkor írj nekem, együtt könnyebb!

Végül pedig néhány tipp, hogy hogyan kezeld mások problémáit, anélkül, hogy a tiéddel összehasonlítanád.

Legyél jó hallgatóság. Amikor valaki a problémáiról beszél, hallgass figyelmesen.

Ne hasonlítsd össze a saját problémáidat mások problémáival. Mindenkinek mások a  problémái. Kérdezd meg, hogy ő hogyan érez, ahelyett, hogy a saját érzéseidet vetítenéd rá.

Kerüljd a kéretlen tanácsadást. Hacsak valaki nem kéri a tanácsod.

Tartsd tiszteletben mások határait. Ha valaki nem akar beszélni a problémáiról, ne gyakorolj rá nyomást.

A helyzet a következő: mindenkinek vannak nehézségei a külföldi élete során.

Bármennyire is tökéletesnek tűnik az élete kívülről, mindenki küzd valamivel. És a te nehézségeid ugyanolyan fontosak, mint bárki másé.

Picture of Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Hasonló cikkek

Önérvényesítés külföldi életünk során

Önérvényesítés külföldi életünk során Az önérvényesítés külföldi életünk során hangsúlyosabb szerepet kap, mint hazánkban az általunk jól ismert környezetben . Te mennyire vagy tisztában a saját érzéseiddel, vágyaiddal, és azokat milyen hatékonyan tudod megosztani másokkal? Ebben a blogbejegyzésben az önérvényesítés

Tovább olvasom »