Élet expat feleségként

Picture of Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Expat feleségként külföldön

Élet expat feleségként

Külföldre költözés expat feleségként

Külföldre költöztél, mert a férjed kiküldetést kapott, vagy a férjed külföldi állampolgár és most az ő hazájában éltek? Üdvözlet az expat feleségek világában!

Ebben a blogban bemutatok néhányat a leggyakoribb problémák közül, amelyekkel expat feleségként szembesülhetsz, és hoztam néhány ötletet arra vonatkozóan, hogyan kezelheted őket.

Expat feleségként egy új országba költözni kihívást és számos komfortzónát átlépő élményt jelent. Egy olyan férj mellett, aki sokáig dolgozik és gyakran üzleti úton is van, úgy érzed, hogy elszigetelődtél és elszakadtál, be sem illeszkedtél az új közösségbe.

Én négy alkalommal költöztem új országba, jelenleg is külföldön élek, mindannyiszor a férjem munkáját követve. Félreértés ne essék, ez fantasztikus lehetőség, és életre szóló élmény, de nem mehetünk el a nehézségek mellett sem.

Egy nap expat feleségként

Az, hogy hogyan néz ki egy nap az életedben, számos tényezőtől függ, többek között attól, hogy hol élsz, vannak-e gyerekeid, dolgozol-e? Ügyfeleim és a magam megéléseiből a kezdeti időszakban a következőképpen telnek:

 • Reggel a férjed korábban ébred, s el is indul a munkába, mire a gyerekek felébrednek.
 • Elkészülnek a gyerekek, reggeli, uzsonna a táskába és elviszed őket az iskolába.
 • Haza mész, rendet raksz, majd az internetet böngészve igyekszel kapcsolódni másokhoz. Eleinte a hazaiakkal, akik szintén abban az országban, városban élnek. Olvasod az írásokat, de te még nem írsz, nem kérdezel, valami visszatart.
 • Újra és újra eszedbe jutnak a gyerekek, hogy érezhetik magukat az iskolában, van-e kihez szólniuk? Vajon megértik, amit a tanárok mondanak?
 • Megfőzöd az ebédet, vacsorát. Ha kell elmész bevásárolni. Örülsz az újdonságoknak, bosszankodsz, hogy miért nem tudod a megszokott hozzávalókat beszerezni.
 • Mielőtt elindulsz a gyerekekért talán még egy-két rész belefér a sorozatodból, persze szigorúan az adott ország nyelvén, hiszen mindenki azt mondja, hogy így a legkönnyebb megtanulni.
 • Elhatározod, hogy másnap beiratkozol egy nyelviskolába, hiszen már hetek óta halogatod. Azt is jó lenne kitalálni, hogy mivel fogod kitölteni a napod, de félreteszed, majd, ha a férjed, meg a gyerekek beilleszkednek foglalkozol vele.
 • De jó, indulhatsz a gyerekekért, vége az aggodalomnak, megtudhatod, hogy jobb lett-e a helyzet? Haladnak-e a beilleszkedéssel?
 • Hazamentek, segítesz a tanulásban, megvacsoráztok.
 • Megérkezik a férjed, hulla fáradt, tele van új ingerekkel, feladatokkal, azt sem tudja, hogy merre kapjon.
 • A gyerekek még zsibongnak, a férjed nyugalmat szeretne, ezért igyekszel egyensúlyt teremteni.
 • Gyerekek az ágyukban, férjed még olvas, te elpakolod a konyhát, majd mindenki nyugovóra tér.

Kihívások expat feleségként

Expat feleségként könnyű beleragadni a kezdeti rutinba. Észre sem veszed, hónapok telnek el és nincs helyi ismerősöd, nem haladsz a nyelvvel, nem dolgozol. Közben a család többi tagja megtalálta a helyét, kialakították a saját új szokásaikat. Hasznosnak szeretnéd érezni magad, szeretnél te is dolgozni, mint otthon. Szeretnél beszélgetni, találkozni ismerősökkel, barátokkal. Az otthoni kapcsolatok fenntartása is egyre több energiát igényel, eltolódik a te oldaladra a hívások kezdeményezése.

A leggyakoribb nehézségek, amelyekkel expat feleségként szembesülsz:

MAGÁNY

Az egyik leggyakoribb probléma, amellyel expat feleségként szembesülsz. Mivel az új országban nincs erős baráti vagy családi hálózatod, elszigeteltnek és magányosnak érzed magad. Ennek az érzésnek a leküzdése érdekében fontos, hogy igyekezz kapcsolatot teremteni más expat családokkal, és kiépíteni egy támogató hálózatot. Az elszigeteltség érzését enyhítheti, ha csatlakozol külföldi csoportokhoz vagy klubokhoz, önkénteskedsz, és a közösségi médián keresztül kapcsolatba lépsz más expat feleségekkel.

BARÁTKOZÁS NEHÉZSÉGE

Az új országban fennálló kulturális és nyelvi korlátok megnehezíthetik a kapcsolatteremtést. Ennek leküzdéséhez fontos, hogy nyitott, türelmes és kitartó legyél. Az érdeklődési körödnek megfelelő programok vagy csoportok felkeresése, a kulturális eseményeken vagy a nyelvtanfolyamokon való részvétel nagyszerű módja lehet az új emberek megismerésének és a barátságok kialakításának. Akár a legközelebbi fitneszterembe is beiratkozhatsz.

NYELVI ÉS KULTURÁLIS AKADÁLYOK

Nem mindig könnyű eligazodni egy új kultúrában és megérteni a szokásokat és hagyományokat. Ennek leküzdése érdekében fontos, hogy időt szánj az új kultúra megismerésére, kérdezz, légy nyitott az új tapasztalatokra. Hasznos lehet, ha részt veszel interkultúrális tanfolyamokon vagy workshopokon, ha könyveket vagy blogokat olvasol az adott kultúráról, és ha keresel egy helyi mentort, aki eligazít a kulturális különbségek között. Lehet a gyermeked osztályából egy anyuka is.

CSALÁD ÉS KARRIER

A családtól és a barátoktól való távollét, valamint a korlátozott karrierlehetőségek egy új országban nehézséget okozhatnak. Fel kellett adni az otthoni karriered, és előről kell kezdened. Ebben az esetben segít a rendszeres kapcsolat tartás szeretteiddel, és az új karrierlehetőségek feltárása. A LinkedIn továbbra is a legjobb platform erre. Az is fontos, hogy ne add fel a karrierre vonatkozó törekvéseid, és nézz meg minden rendelkezésedre álló képzési vagy továbbképzési lehetőséget.

PÉNZÜGY ÉS EGÉSZSÉGÜGY

Új országban élni új anyagi stratégiát is jelenthet. Ha jelenleg a férjed az egyetlen kereső a családban, pedig megszoktad, hogy te is dolgozol. Tudd, hogy nélküled nem menne a családnak sem. Fontos szerepet töltesz be, még akkor is, ha ezért nem kapsz havi fizetést. Te vagy a biztos pont, a hátország, ami talán soha nem volt még ennyire kiélezve! Az egészségügyi rendszerben való eligazodás is feladja leckét, főleg, ha kisgyerekkel, vagy tartós beteggel költöztél. Ebben is minél előbb kérj segítséget, hogy ne akkor kelljen, amikor már sürgős.

GYEREKNEVELÉS

A gyermekek kortól függően, de legtöbbször könnyebben tudnak alkalmazkodni az új környezethez és kultúrához. Ez nem azt jelenti, hogy nekik ne okozna stresszt, amit a szülőknek figyelni kell, s mivel te érsz rá te vagy velük a legtöbbet, tőled igényel a legtöbb energiát. Fontos, hogy a gyerekeknek is legyen tere és ideje a beilleszkedéshez. Sem sürgetni, sem erőltetni nem kell őket. Tapasztalatom szerint, ha te egyensúlyban vagy, akkor ők is hamar megtalálják a helyüket.

Egy expat feleség élete nem csak kihívás

Eddigi tapasztalataim szerint expat feleségként az erősségeid közt szerepel a bátorság, a rugalmasság, a nyitottság és a gondoskodás. Számos új felismerés és erősség jön a felszínre, amikor ennyire magadra vagy utalva. Olyan új embereket ismersz meg, akikre nem is gondoltál, az új kultúra színesíti és tágítja a világképed, elfogadóbbá tesz.

Főleg az első időszakban érdemes napi szinten számba venni azokat a történéseket, melyek örömmel elégedettséggel töltöttek el. Légy hálás, bármilyen aprónak is tűnik. Pl. Megbeszéltél egy délutáni kávézást valakivel, vagy úgy tudtál vásárolni a piacon, hogy közben magabiztosnak érezted magad. Beiratkoztál a nyelvtanfolyamra és rendszeresen részt is veszel az órákon. Engedd meg magadnak a kiborulást is, csak ne ragadj bele. Hajrá!

Remélem, ez a blog is segített abban a felismerésben, hogy expat feleségként sem vagy egyedül!

A változás nehéz feladatokat támaszthat, de benned meg van hozzá minden képesség, hogy felismerve, erősségeidre támaszkodva, ezt is megold!

Ha megerősítésre vágysz, szeretnéd önbizalmad növelni, akkor neked szól az ingyenesen letölthető „Növeld az önbizalmad” munkafüzetem!

Picture of Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Hasonló cikkek

Önérvényesítés külföldi életünk során

Önérvényesítés külföldi életünk során Az önérvényesítés külföldi életünk során hangsúlyosabb szerepet kap, mint hazánkban az általunk jól ismert környezetben . Te mennyire vagy tisztában a saját érzéseiddel, vágyaiddal, és azokat milyen hatékonyan tudod megosztani másokkal? Ebben a blogbejegyzésben az önérvényesítés

Tovább olvasom »