Külföldi élet és önismeret

Picture of Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Külföldi élet és önismeret

Külföldi élet és önismeret

A külföldön élés több, mint egy helyváltoztatás; a külföldi életed során az identitásod is változik, ezért átalakító élmény is, amely a komfortzónádon túlra kényszerítve, új kihívások felé vezet.

A külföldön töltött évek egyik legjelentősebb előnye az önismereted fejlődése lehet – a gondolataid, érzelmeid és viselkedésed felismerésének és megértésének képessége.

Ebben a blogbejegyzésben az önismeret fontosságáról, annak fejlesztéséről lesz szó. Bemutatom, hogyan változik az identitásunk külföldön élve, és hogy van-e különbség a nők és a férfiak új kultúrákhoz való alkalmazkodásában.


A külföldi élet során az önismeret fontossága

 • Az önismeret az a képesség, amely által megérted a saját gondolataid, érzéseid és cselekedeteid.
 • Kulcsfontosságú a személyes fejlődésed, az érzelmi intelligenciád és az általános jóléted szempontjából is. Lehetővé teszi számodrara, hogy eligazodj az élet kihívásaiban és megalapozott döntéseket hozz.
 • Segít megérteni erősségeidet és gyengeségeidet, empátiát fejleszteni és jobb döntéseket hozni.
 • Ha öntudatos vagy, hatékonyabban tudod szabályozni az érzelmeidet, és világosabban tudsz kommunikálni az igényeidről. A külföldön élés elszigetelő lehet, és könnyen túlterhelhet téged az új környezet okozta stressz és bizonytalanság által. Ha tisztában vagy saját érzelmi állapotoddal, jobban tudod szabályozni reakcióidat és hatékonyan kommunikálni másokkal. (Ennek a veled együtt élők örülnek a legjobban.)
 • Az önismeret abban is segít, hogy könnyebben alkalmazkodj az új helyzetekhez és felismerd a gátló gondolataid. Ha tudatában vagy saját elfogultságaidnak, feltételezéseidnek és korlátaidnak könnyebben felismerheted és értékelheted az új kultúrában rejlő különbségeket.

Az önismeret fejlesztése

A külföldi tartózkodás egyedülálló lehetőséget kínál az önismeret fejlesztésére, mivel olyan ismeretlen helyzetekbe kerülsz, amelyek önvizsgálatot és alkalmazkodást igényelnek. Íme néhány stratégia az önismeret fejlesztésére külföldön élve:

 • Vezess naplót: Ha dokumentálod a tapasztalataidat, gondolataidat és érzelmeidet, az segíthet reflektálni a tetteidre és jobban megérteni az érzelmeidet. A naplóírás rávilágíthat viselkedésed mintáira is, és feltárhatja azokat a területeket, ahol fejlődhetsz.
 • Gyakorold a tudatosságot: A mindfulness gyakorlatok, mint például a meditáció és a jóga, növelhetik az önismeretet, mivel arra ösztönznek, hogy a jelen pillanatra összpontosíts, és ítélkezés nélkül figyeld meg gondolataid és érzelmeid.
 • Kérj visszajelzést: Ha visszajelzést kérsz megbízható barátoktól, kollégáktól vagy mentoroktól, értékes rávilágítást nyerhetsz a viselkedésedre és a fejlesztendő területekre.
 • Fogadd el a kihívásokat: Az akadályokkal való szembenézés és azok leküzdése növelheti a rugalmasságod és persze az önismereted is. Azzal, hogy a komfortzónádon kívülre engeded magad, személyiséged és képességeid új aspektusait fedezheted fel.
 • Vegyél részt olyan programokon, ahol az önismeret fejlesztése áll a fókuszban.
 • Ilyen a Szabó Vivien pszichológussal szervezett workshopunk a Magabiztosan külföldön, részleteket erre a linkre kattintva olvashatsz.


Identitás átalakulása a külföldre költözés után

Idegen országban élni mélyreható hatással lehet az identitástudatodra.

Összegyűjtöttem néhány lehetőséget, ami hatással van az identitásod változására:

 • Fokozott kulturális tudatosság: Az új kultúrában való elmerülés kitágítja a látóköröd és ezáltal megértőbbé és elfogadóbbá válsz a különböző szokásokkal és értékekkel szemben.
 • Alkalmazkodás az új társadalmi normákhoz: Ahogy alkalmazkodsz a fogadó ország társadalmi normáihoz, identitásod is változhat, az elvárásokhoz való igazodás során.
 • Újra felfedezed magad: A külföldi élet lehetőséget adhat arra, hogy újra felfedezd magad, és megismerd személyiséged új aspektusait, amelyek az otthoni környezetben nem tudtak felszínre kerülni.
 • Globális identitás kialakítása: Ha hosszabb időt töltesz egy idegen országban, jobban összekapcsolódhatsz a világgal, ami elősegítheti a globális állampolgárság érzését.
 • Értékek és meggyőződések: A külföldi élet új értékeket és meggyőződéseket tárhat eléd, ami arra késztethet, hogy megkérdőjelezd vagy módosítsd saját korábbi értékeidet.


Nemek közötti különbségek az új kultúrához való alkalmazkodásban

Fontos megjegyezni, hogy ezek a különbségek nem abszolútak sokkal inkább az egyéni körülményektől, kulturális háttértől és személyes tapasztalatoktól függően változik a beilleszkedés

Íme néhány lehetséges különbség, amelyet saját tapasztalatból merítve gyűjtöttem:

Társadalmi szerepek: Egy férfi és egy nő eltérő társadalmi szerepekkel és elvárásokkal szembesülhet az új kultúrában, ami hatással van a további alkalmazkodóképességükre. Nőként bizonyos kultúrákban hagyományosabb nemi szereppel találhatják szembe maguk akár nemi alapú megkülönböztetéssel, ami akadályozhatja a beilleszkedésést a személyes fejlődést.

Az erőforrásokhoz való hozzáférés: A nők bizonyos kultúrákban további kihívásokkal szembesülhetnek az olyan erőforrásokhoz való hozzáférés terén, mint az egészségügyi ellátás, az oktatás és a munkalehetőségek, ami befolyásolhatja a boldogulásuk és alkalmazkodási képességük. (Ezért is szeretem Franciaországot, mert ezzel a nehézséggel nem kellett szembenéznem.)

Kulturális normák: A nemekkel kapcsolatos kulturális normák hatással lehetnek arra, hogy a férfiakat és a nőket hogyan látják és kezelik új kultúrájukban. A nők például bizonyos kultúrákban nagyobb ellenőrzésnek nézhetnek elébe a megjelenésük vagy viselkedésük kapcsán, ami stresszes lehet, és hatással lehet az önérzetükre. (Indiában külön figyelmet kellett fordítanom arra, hogy hova mehetek nőként, milyen programon vehetek részt.)Zárásként

Személyes tapasztalatom, hogy mielőtt Franciaországba költöztünk, úgy gondoltam magamra, mint aki bármire képes és a tapasztalataim alapján nagyszerűen építem majd a jövőbeni karrierem.

Valójában az érkezésünk után fél évvel tudtam csak belekezdeni, megingott az önbizalmam, maguk alá gyűrtek a nehézségek. Coach kollegám segítségét kértem, hogy vissza kerüljek arra az útra, ami a célom felé vezet.

Ha te is úgy érzed, hogy jó lenne beszélgetni valakivel, erre a linkre kattintva írj nekem!

Picture of Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Hasonló cikkek

Önérvényesítés külföldi életünk során

Önérvényesítés külföldi életünk során Az önérvényesítés külföldi életünk során hangsúlyosabb szerepet kap, mint hazánkban az általunk jól ismert környezetben . Te mennyire vagy tisztában a saját érzéseiddel, vágyaiddal, és azokat milyen hatékonyan tudod megosztani másokkal? Ebben a blogbejegyzésben az önérvényesítés

Tovább olvasom »