Ezen a héten a kulturális sokk szakaszait mutatom be, mely a felismerés mellett a reményt is táplálja!

Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

A kulturális sokk szakaszai

1. A nászutas időszak

Ebben a szakaszban minden új és érdekes. Eufória érzése lehet úrrá rajtunk, izgatottnak és motiváltnak érezzük magunkat. Olyan, mint amikor turistaként látogatunk egy másik országba. Ebben a szakaszban a hazánk és a befogadó ország közötti hasonlóságokra helyezzük a hangsúlyt, miközben értékeljük a különbözőségeket is.

2. A stressz megjelenése

Frusztrálni kezd az új ország, felbosszantanak az eltérő szokások, értékek. A korábban elfogadott különbségek felerősödnek és már akadályozóként tekintünk rájuk. Ellenséges érzéseink lehetnek az új kultúrával és az emberekkel szemben, ami mellett hazánkat kezdjük idealizálni, és úgy érezhetjük, hogy rossz döntést hoztunk. Ebben a szakaszban zavartnak és magányosnak érezhetjük magunkat, rájövünk, hogy az otthon alkalmazott megküzdési módszereink most nem működnek. Ez a szakasz a gyakori tünetek terepe, melyekről a múlt héten írtam.

3. Az orientációs szakasz

Az elfogadás első lépcsője. Ekkora kezdjük megérteni, hogy mi és miért működik úgy, ahogy. Elkezdjük megérteni a kultúrát, a hagyományokat, s akár pozitív, akár negatív érzésekkel viselünk iránta, elkezdjük tisztelni. Kezdenek elmúlni a felhők, látjuk a fényt az alagút végén. Magabiztosabbnak és felkészültebbnek érezzük magunkat, hogy megbirkózzunk az előttünk álló kihívásokkal. Itt ismét felhívom a figyelmet arra, hogy a kultúrsokk nem egy lineáris esemény, sokkal inkább hasonlít egy hullámvasútra, ahol bármikor kibillenhetünk az egyensúlyból, amíg el nem érjük az adaptáció szakaszát.

4. Adaptáció

Ebben a szakaszban megváltozik a hozzáállásunk, és képesek leszünk mindkét kultúrában működni. Elfogadjuk az új kultúrát, és már reális szemüvegen keresztül látjuk. Elérkezik az a felismerés, hogy nem szükséges a teljes megértés az új környezetben való működéshez és boldoguláshoz. Kialakulnak új szokásaink, rutinjaink, jól tájékozódunk az új életünkben. Megszűnik az elszigetelődés érzése, magabiztosabban hozzuk meg döntéseinket. Végül elkezdjük otthon érezni magunkat.

Bármelyik szakaszban is járunk, fontos, hogy tudjuk, ez egy természetes folyamat része, van kiút, van megoldás, melyekről a következő részben lesz szó!

Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Hasonló cikkek

Külföldi élet és önismeret

Külföldi élet és önismeret

Külföldi élet és önismeret A külföldön élés több, mint egy helyváltoztatás; a külföldi életed során az identitásod is változik, ezért átalakító élmény is, amely a komfortzónádon túlra kényszerítve, új kihívások felé vezet. A külföldön töltött évek egyik legjelentősebb előnye az

Tovább olvasom »

Külföldi kiküldetés kamaszokkal

Külföldi kiküldetés kamaszokkal A következő blogposztban olvashatsz néhány ötletet és praktikus tanácsot, hogyan támogathatod a kamasz gyermeked a külföldi kiküldetés során!   Külföldön élni tizenévesekkel több odafigyelést felkészülést igényel. Sőt, vannak pszichológusok, akik 13-éves kor környékén már nem is ajánlják az

Tovább olvasom »
Expat feleségként külföldön

Élet expat feleségként

Élet expat feleségként Külföldre költözés expat feleségként Külföldre költöztél, mert a férjed kiküldetést kapott, vagy a férjed külföldi állampolgár és most az ő hazájában éltek? Üdvözlet az expat feleségek világában! Ebben a blogban bemutatok néhányat a leggyakoribb problémák közül, amelyekkel

Tovább olvasom »