Külföldi kiküldetés kamaszokkal

Picture of Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Külföldi kiküldetés kamaszokkal

A következő blogposztban olvashatsz néhány ötletet és praktikus tanácsot, hogyan támogathatod a kamasz gyermeked a külföldi kiküldetés során!  


Külföldön élni tizenévesekkel több odafigyelést felkészülést igényel. Sőt, vannak pszichológusok, akik 13-éves kor környékén már nem is ajánlják az országváltást. De mit tegyünk, ha menni kell?


11-12 éves kortól kezd kinyílni a gyerek számára a világ, amit felfedezhet, szabadon kipróbálhat új dolgokat, hibázhat és tanulhat belőle. Megkérdőjelez mindent és mindenkit. Ha azt szeretnéd, hogy felnőttként is megállja a helyét, akár az új országban, akár hazájában, és ne dühös expatként térjen vissza, aki talán soha nem bocsátja meg neked, hogy elszakítottad őt a megszokott környezetétől, barátaitól, akkor biztonságos teret kell teremtened számára, és segítened kell a beilleszkedéssel járó kihívásokban.


Négy különböző országban éltem, legutóbb már két kiskamasszal költöztem, megtanultam néhány kulcsfontosságú leckét arról, hogyan lehetne ezt elég jól csinálni!

Ha úgy érzed, hogy jó lenne átbeszélni valakivel a lehetőségeket és megtalálni a legjobb megoldásokat, akkor már most írj nekem!

Kérj időpontot egy 30 perces, ingyenes bemutatkozó beszélgetésre. Utána eldöntheted, hogy szeretnéd-e folytatni!

Külföldi kiküldetés kamaszokkal – A tizenéveseknek függetlenségre van szükségük

Amikor egy tizenéves gyermekről van szó, valószínűleg otthon már kezdett nagyobb szabadságot kapni, egyedül buszozni, lemenni a kisboltba. Külföldön is szeretné megtartani frissen szerzett önállóságát, miközben te attól rettegsz, hogy mi minden történhet vele, főleg amíg nem beszéli az adott ország nyelvét.

Szülőként meg kell találni azt az egyensúlyt, ahol függetlenséget adsz a tizenévesednek és egyben kontroll alatt tartod, hogy ne kerüljön olyan problémás helyzetbe, ami veszélybe sodorhatja. Tudjuk, hogy ebben a korban a veszélyek felmérése egészen más szinten történik.

Az is fontos, hogy igyekezz tudatosítani az értékeket, ami mentén neveled/nevelitek a gyerekeket. Ez a biztos pont, amihez bármikor vissza lehet térni, amikor bizonytalan vagy. Hagyd, hogy tanuljon a hibáiból, hogy idővel ne ismételje meg azokat – ez azt jelenti, hogy neki is meg kell értenie, miért történtek bizonyos dolgok, ahelyett, hogy egyszerűen csak azt mondja, hogy „sajnálom”, miután valami rosszul sült el (ami senkinek sem segít).

Az én tizenéveseim pár hónap után már mehettek egyedül busszal az iskolába. Az egyik nap azonban zaklatottan érkeztek haza. Kérdeztem, hogy mi történt? A kisebbik lányom a buszon felejtette a „kistáskáját”. Kérdezheted, hogy miért kell neki az iskolatáska mellé, én is megtettem a reggel folyamán, fel is hívtam a figyelmét, hogy kettőre nehezebb vigyázni, mint egyre, de ő ragaszkodott hozzá. Ok, önállóság, bizalom, vigye, ha akarja. Amikor hazaért látva az arcát, csak kézenfogtam és mentünk a busz után. Kisvárosban lakunk, nem volt nehéz utolérni, és begyűjteni a hiányzó tárgyat. Mindketten megkönnyebbültünk, megbeszéltük, hogyan lehetne ezt a jövőben elkerülni. Azóta a „kistáska” az iskolatáskában utazik.

Külföldi kiküldetés kamaszokkal – Szabályok és elvárások újra tervezése

Új országba költözve, új iskola, nyelv, környezet, a gyerekek is átélik a kulturális különbségek okozta stressz hatásait. Idő és türelem kell hozzájuk. Véleményem szerint az első év nem is kell, hogy nagyon másról szóljon. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem kell tanulnia, leckét írnia, de azt igen, hogy az iskolával kapcsolatos otthon megszokott elvárásokat el lehet engedni egy időre.

Mi az első évben még megtartottuk a magyarországi tanulói státuszt is, most már úgy gondolom, hogy fölösleges teher a gyerekeknek, talán még a beilleszkedést is hátráltatja.

Legyenek szabályok, elvárások, de legyenek az adott körülményekhez igazítva. Itt is az értékek alapul vétele nyújthat segítséget.

A kommunikáció és a bizalom fontossága

Főleg az elején sokkal több időt fogtok együtt tölteni családként is, ezért fontos, hogy jól működjön a kommunikáció. Erre akár már indulás előtt el lehet kezdeni a felkészülést. Mindenkinek legyen lehetősége elmondani, amit gondol vagy érez, anélkül, hogy ítélkezést vonna maga után.

Kamaszoknál nagy eséllyel megjelenik a dacosság, akár az ellenállás. Nem szereti az új iskolát, bénák az osztálytársak, őt senki sem érti meg. Gondolj csak bele, hogy milyen lehet neki, amikor a hormonok is feladják a leckét, ráadásul mindezt a megszokott, biztos környezetétől távol. Azt gondolom, hogy ha kitartóan támogatod és biztosítod arról, hogy megérted, bízhat benned, akkor ezt érezve előbb kerül újra egyensúlyba.  

Külföldi kiküldetés kamaszokkal – a határok meghúzása és tartása

Itt nemcsak arról van szó, hogy felállítsd őket, hanem arról is, hogy legyél őszinte magaddal és vedd elő ismét az értékeid listáját, s ez alapján húzd újra, hogy mit tudsz és mit nem tudsz az új országban határként tartani.

Példaként a telefonhasználat. Lehet, hogy otthon nem engedted a napi szintű használatot, bár a Covid óta erre kicsi az esély, no de mi lesz az új országban?

Mi mindkettőnek a kezébe adtuk, bekapcsolt lokátorral, elég adattal, ha kell a fordító app-ot is használni tudják.

Az egyértelmű határok felállítása szerintem nagyon fontos már kicsi kortól kezdve, de talán most az identitását kereső, közben még országot is váltó kamasznál még fontosabb.

A kamasz gyermeked nagyvalószínűséggel nem örül a változásnak, – különösen, ha úgy érzi, hogy nem tudja befolyásolni a helyzetet!

Hogyan állíthatsz tehát világos határokat anélkül, hogy elzárkóznál a beszélgetések elől?

Hallgasd meg, hogy mit miért szeretne, majd mondd el részletesen, hogy mit-miért lehet és miért nem.

Több olyan osztálytárs anyukájával is beszélgettem, akik szomorúan tapasztalják, hogy milyen ütemben távolodik tőlük a gyermekük. Volt, aki egy egész délutánt a lánya keresésével töltött, mert iskola után nem ment haza, a telefonja pedig ki volt kapcsolva. Később derült csak ki, hogy egy barátnőjével és annak anyukájával bementek a városba. Én összeszorult gyomorral hallgattam, majd persze vacsoránál elhangzott a tanmese.

Saját érzések, megélések vállalása

Ahogy te megéled a külföldre költözést, az rájuk is hatással van. Itt is az őszinteségen van a hangsúly. Ér kiborulni és ér rosszul érezni magad, az viszont nem mindegy, hogy mennyi ideig, és az sem, hogy látják-e, hogy te is mindent megteszel, hogy elég jól alakuljanak a dolgaitok.

Tény, hogy van ideálisabb kor a külföldre költözésre, mint a kamaszkor. Az is tény, hogy teljes mértékben gyereke válogatja, hogy ki és hogyan küzd meg a nehézségeivel.

Nekem az a véleményem, ha már szülőként ezt az utat választottuk, akkor tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy a gyerekeink mellett állva, megértésünkről és szeretetünkről újra és újra biztosítva őket haladjunk előre.

Ehhez az kell, hogy te magad is a helyeden légy, én ebben tudlak támogatni!

Iratkozz fel a hírlevelemre, ahol havi rendszerességgel küldök neked hasznos infókat a külföldi élet megéléseivel kapcsolatban.

Picture of Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Hasonló cikkek

Önérvényesítés külföldi életünk során

Önérvényesítés külföldi életünk során Az önérvényesítés külföldi életünk során hangsúlyosabb szerepet kap, mint hazánkban az általunk jól ismert környezetben . Te mennyire vagy tisztában a saját érzéseiddel, vágyaiddal, és azokat milyen hatékonyan tudod megosztani másokkal? Ebben a blogbejegyzésben az önérvényesítés

Tovább olvasom »