Lehetséges eszközök a kulturális sokk tüneteinek enyhítésére

Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Eszközök a kultúrsokk leküzdésére

Mindenkinek meg kell találnia a számára megfelelőt, mert egyénenként változhatnak a megküzdési stratégiák!!!

A pszichológiai kutatások általánosságban a következő megoldásokat találták, melyek enyhíthetik a kulturális sokk okozta stressz hatását:

1. Felkészülés még az indulás előtt: – megismerni a kultúrsokk fázisait, és minél jobban felkészülni az adott ország kultúrájából, nyelvtanulás.

2. Pozitív önértékelés, magabiztosság és optimizmus.

3. Az új kultúra elfogadása. Más kultúrák értékrendjét és viselkedését nem jónak vagy rossznak fogadjuk el, egyszerűen másnak. Itt segít, ha az eszünkre hallgatunk. (Pl. Vannak olyan ázsiai országok, ahol a mosolygás a gyengeség jele, ezért beszélgetés közben azt érezhetjük, hogy nem barátságosak velünk. ) Ha tudjuk a hátterét, megérthetjük. Tolerancia és nyitottság!

4. Kapcsolatépítés, akár más expatokkal, akár helyiekkel. Akik helyiekkel tudnak baráti kapcsolatot kiépíteni, könnyebben illeszkednek be az új környezetbe.

5. A kultúrsokk kezelése nem jelenti a negatív érzelmek teljes megszüntetését. Először is, lehetetlen teljesen megszüntetni a stresszt. Másodszor, bizonyos mennyiségű szorongás és depresszió motivációt adhat az új kultúra megismerésére és a kultúrák közötti környezethez való alkalmazkodásra (Ferraro, 2006). Ezért a stresszel való szembenézés megfelelő hozzáállással és a negatív érzelmek pozitív motivációvá alakításával segíthet.

6. Beszélgetni! Megosztani az érzéseink, gondolataink! Nem vagyunk egyedül!

7. Új szokások, napi rutin kialakítása az új környezethez alkalmazkodva. Pl. késői vacsora

8. Türelem! Türelem! Türelem!

Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Hasonló cikkek

Önérvényesítés külföldi életünk során

Önérvényesítés külföldi életünk során Az önérvényesítés külföldi életünk során hangsúlyosabb szerepet kap, mint hazánkban az általunk jól ismert környezetben . Te mennyire vagy tisztában a saját érzéseiddel, vágyaiddal, és azokat milyen hatékonyan tudod megosztani másokkal? Ebben a blogbejegyzésben az önérvényesítés

Tovább olvasom »
Anya, gyerek, karrier, külföld, coaching, mediátor.

Anya vagyok és külföldön élek

Anya vagyok, külföldön élek Budapesten születtem, egy évet éltem Indiában, két évet Görögországban, most két éve élek férjemmel és két kiskamasz lányunkkal Franciaországban. Anya vagyok és külföldön élek. Ezt a döntést családként együtt hoztuk meg, bár tény, hogy mi szülők sokkal

Tovább olvasom »
Külföldi élet és önismeret

Külföldi élet és önismeret

Külföldi élet és önismeret A külföldön élés több, mint egy helyváltoztatás; a külföldi életed során az identitásod is változik, ezért átalakító élmény is, amely a komfortzónádon túlra kényszerítve, új kihívások felé vezet. A külföldön töltött évek egyik legjelentősebb előnye az

Tovább olvasom »