Lehetséges eszközök a kulturális sokk tüneteinek enyhítésére

Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Mindenkinek meg kell találnia a számára megfelelőt, mert egyénenként változhatnak a megküzdési stratégiák!!!

A pszichológiai kutatások általánosságban a következő megoldásokat találták, melyek enyhíthetik a kulturális sokk okozta stressz hatását:

1. Felkészülés még az indulás előtt: – megismerni a kultúrsokk fázisait, és minél jobban felkészülni az adott ország kultúrájából, nyelvtanulás.

2. Pozitív önértékelés, magabiztosság és optimizmus.

3. Az új kultúra elfogadása. Más kultúrák értékrendjét és viselkedését nem jónak vagy rossznak fogadjuk el, egyszerűen másnak. Itt segít, ha az eszünkre hallgatunk. (Pl. Vannak olyan ázsiai országok, ahol a mosolygás a gyengeség jele, ezért beszélgetés közben azt érezhetjük, hogy nem barátságosak velünk. ) Ha tudjuk a hátterét, megérthetjük. Tolerancia és nyitottság!

4. Kapcsolatépítés, akár más expatokkal, akár helyiekkel. Akik helyiekkel tudnak baráti kapcsolatot kiépíteni, könnyebben illeszkednek be az új környezetbe.

5. A kultúrsokk kezelése nem jelenti a negatív érzelmek teljes megszüntetését. Először is, lehetetlen teljesen megszüntetni a stresszt. Másodszor, bizonyos mennyiségű szorongás és depresszió motivációt adhat az új kultúra megismerésére és a kultúrák közötti környezethez való alkalmazkodásra (Ferraro, 2006). Ezért a stresszel való szembenézés megfelelő hozzáállással és a negatív érzelmek pozitív motivációvá alakításával segíthet.

6. Beszélgetni! Megosztani az érzéseink, gondolataink! Nem vagyunk egyedül!

7. Új szokások, napi rutin kialakítása az új környezethez alkalmazkodva. Pl. késői vacsora

8. Türelem! Türelem! Türelem!

Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Hasonló cikkek

Szemléletváltás támogatása a coachingban

Mi a szemléletváltás? Emlékszel hogyan tanultál meg biciklizni? Biztosan elmondták hogyan kell pedálozni, mire figyelj a kanyarodásnál, fékezésnél. No, de mi a helyzet az egyensúllyal? Te el tudnád mondani, hogyan kell egyensúlyozni? Nagy a valószínűsége, hogy nem. Ez az, amire

Tovább olvasom »
HU