Miért jobb az újévi fogadalmak helyett célokat kitűzni?

Picture of Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Újévi fogadalmak

Miért jobb az újévi fogadalmak helyett célokat kitűzni?

Az új év remek alkalom arra, hogy te is megtapasztald miért jobb újévi fogadalmak helyett célokat kitűzni. De nem elég csak azt mondani, hogy „idén franciaországba költözöm” vagy „meg akarok tanulni franciául”. Persze, ezek jó ötletek, de nem elég konkrétak és ne feledd, hogy le is kell írni!

Az újévi fogadalmak gyakran túl ambiciózusak és elrugaszkodottak a realitástól, ezért is nehéz betartani őket. A célok kitűzése segít, hogy jobban megtervezd, hogyan érheted el azokat, és megadja a lehetőséget, hogy lépésről lépésre haladj előre. Lehetővé teszi azt is, hogy mérlegeld az erőforrásaidat és a prioritásokat, és hogy biztosítsd magadnak a sikeres végrehajtáshoz szükséges támogatást.

Ezenkívül, míg az újévi fogadalmak általában azt a benyomást keltik, hogy valami rosszat kell megváltoztatnod magadon, a célok kitűzése inkább arra ösztönöz, hogy valami pozitívat érj el. Ezzel motiváltabb lesz a hozzáállásod, ami abban segít, hogy kitarts az úton.

Veled is megtörtént már, hogy kitűztél egy célt magadnak, majd időközben rájöttél, hogy nem tudod elérni?

Frusztráló lehet, ha erőfeszítéseket teszel, de nem látod az előrehaladást. Ezért van szükség SMART célokra.

A SMART egy betűszó, amely a Specific, Measurable, Achievable, Relevant, and Time-bound (konkrét, mérhető, elérhető, releváns és időhöz kötött) szavak rövidítése. Ezek a jól meghatározott célok legfontosabb jellemzői.

Az újévi fogadalmakkal szemben, a SMART célok kitűzésével növelheted a siker esélyét, mert világos elképzelést fogalmazol meg és írsz le arról, hogy mit szeretnél elérni, és hogyan fogod azt véghez vinni.

A következő tippek segítenek abban, hogy újévi fogadalmaid világos és hatékony célokká alakítsd.

Újévi fogadalmak helyett fogalmazd meg mé ma a SMART célodat!

Kérj időpontot egy 30 perces ingyenes bemutatkozó beszélgetésre, legyen ez az első legkisebb lépés a célod felé!

1. Legyen konkrét az elérni kívánt célod

 • Könnyen érthetőnek kell lennie, és világos eredménnyel kell rendelkeznie.
 • Fogalmazd meg pontosan, hogy mit szeretnél elérni. Kerüld az olyan homályos célokat, mint például „egészségesebb akarok lenni”. Ha tisztában vagy azzal, hogy mit is akarsz, az segít a cél megtervezésében, és másoknak is könnyebb lesz támogatni téged (pl. barátok, családtagok).
 • Adj időkeretet a célodnak, amelyen belül szeretnéd elérni a célt – tehát ha a célod az, hogy „megtanulok franciául”, akkor írd le, hogy ez mikorra esedékes (ez lehet több év múlva is).

2. Újévi fogadalom helyett, legyen mérhető a célod

 • Nyomon követhetőnek és mérhetőnek kell lennie. Ez segít látni, hogy milyen messzire jutottál, és mennyit kell még tenned a célod elérése érdekében.
 • Legyen világos, hogy mit akarsz elérni: Fontos, hogy mielőtt belevágsz egy vállalkozásba, világosan meg tudd határozni a célodat. Ugyanilyen fontos, hogy ez a cél mérhető legyen időben, pénzben vagy bármilyen más mérőszámban, amely segít annak értékelésében, hogy a célt elérted-e vagy sem. (6 hónap múlva 70%-osra írom meg az A2 szintfelmérőt.)
 • Vedd számba, hogy mennyi erőfeszítésre lesz szükség: Néha az emberek azért buknak el, mert a siker felé vezető útjuk kezdetén túl sokat várnak el maguktól. Ezért létfontosságú hogy megértsd, valójában mennyi erőfeszítésre lesz szükség ahhoz, hogy meghatározott időn belül elérd a célodat. (Heti 3*1,5 órában tanulok tanárral, mellette napi 15 percet foglalkozom a franciazz.hu mondatkártyáival.)

3.  Legyen elérhető a célod

 • Olyan cél, amely reális és elérhető. Fontos, hogy olyan célokat tűzz ki, amelyeket valóban el is tudsz érni, és ne okozz magadnak csalódást azzal, hogy túl magsra teszed a lécet.
 • Ha például az a célod, hogy „6 hónap múlva B2 középfokú szinten beszélek franciául”, akkor ez egy olyan magas szint lehet, amely nagy eséllyel csalódáshoz vezet.
 • Másrészt, ha a cél valami olyasmi lenne, hogy „fél év múlva tudok egy baguettet kérni a pékségben”, akkor ez valószínűleg elérhető lenne, de nem motiválna eléggé ahhoz, hogy napi szinten foglalkozz a nyelvtanulással!

4. Fogadalom helyett, legyen releváns, amit el szeretnél érni

 • A releváns cél olyan cél, amely fontos számodra, és összhangban van az értékeiddel és prioritásaiddal. Olyasminek kell lennie, ami valóban érdekel, és ami érdemi hatást gyakorol az életedre.
 • „Azért tanulok meg franciául, hogy beszélgethessek a helyi emberekkel, elősegítve a franciaországi beilleszkedésem.”

5. Legyen időhöz kötött a megvalósítás

 • Határozd meg a konkrét határidejét. Ez segít motiváltnak maradni, és arra összpontosítani, hogy a célodat egy meghatározott időn belül el is érd.
 • Az időkorlát nélküli cél nem is igazán cél. Az csak valami, amit a jövőben szeretnél megvalósítani, és úgy érzed, hogy elérted, amikor az valóban megtörténik. Ahhoz, hogy mérni tudd a fejlődésedet, látnod kell, hogy milyen közel vagy a célodhoz. Azt is tudnod kell, hogy bizonyos dolgokhoz (például egy külföldre költözéshez) mennyi időre van szükséged.
 • A reális határidők kitűzése biztosítja, hogy minden feladatot hatékonyan és eredményesen végezz el, minimális stresszel vagy frusztrációval a magad vagy bárki más részéről, aki részt vesz ugyanannak a dolognak az elérésében!

 

Ahelyett, hogy véletlenszerű számokat vagy dátumokat dobálnál ki újévi célként, gondolkodj el azon, hogy mi az, ami most valóban a legfontosabb az életedben? Mit akarsz TE? Mi tesz Téged igazán boldoggá? Ha egyszer ezeket a válaszokat leírtad, akkor sokkal könnyebb lesz a dolgok megoldása, amikor elhatározásokat/kötelezettségeket/célokat találsz ki, mert ezek mind a TE igényeidre fognak épülni, nem pedig arra, hogy valaki más szerint mi működhet a legjobban számodra.

 

Amennyiben pedig elakadnál, írj nekem! Támogatásommal mind a céljaid kitűzése, mind azok elérése SMART és hatékony lesz!

Picture of Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Hasonló cikkek

Önérvényesítés külföldi életünk során

Önérvényesítés külföldi életünk során Az önérvényesítés külföldi életünk során hangsúlyosabb szerepet kap, mint hazánkban az általunk jól ismert környezetben . Te mennyire vagy tisztában a saját érzéseiddel, vágyaiddal, és azokat milyen hatékonyan tudod megosztani másokkal? Ebben a blogbejegyzésben az önérvényesítés

Tovább olvasom »