Szemléletváltás támogatása a coachingban

Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Szemléletváltás támogatása a coachingban

Mi a szemléletváltás?

Emlékszel hogyan tanultál meg biciklizni? Biztosan elmondták hogyan kell pedálozni, mire figyelj a kanyarodásnál, fékezésnél. No, de mi a helyzet az egyensúllyal? Te el tudnád mondani, hogyan kell egyensúlyozni? Nagy a valószínűsége, hogy nem.

Ez az, amire egyszer csak váratlanul ráérzünk. Így van ez, amikor egy problémára hirtelen bevillan a megoldás. Próbálkozunk, de nem sikerül, már majdnem feladjuk, de hoppá, más megvilágításban látjuk és megoldjuk!

A részletekből másik egészet alkotunk. 

A coaching ebben is segíteni tud, hogy rálelj egy másik szemléletre, másik megvilágításra. Mint a fenti képen. Te mit látsz benne?

A szemléletváltás abban is segítségünkre lehet, hogy jobban megértsük egymást, elfogadjuk azt ahogyan a másik fél látja a helyzetet, legyen szó munkahelyi vagy családi konfliktusról. Sem a főnökünket, sem a kollégánkat, sem a partnerünket nem tudjuk alapjaiban megváltoztatni. Egyedül magunkat vizsgálhatjuk és magunkban érhetünk el változást. Majd ezáltal a kapcsolat is változik. Sokszor hallom, hogy …ha ő nem lenne olyan…. Erre mindig azt válaszolom, hogy de ő valamiért olyan. Ezért nézzük meg, hogy benned mit vált ki, te hogyan reagálsz, mert azon tudunk változtatni. A coaching-ban személyre szabott eszközökkel haladunk a változás felé.

Szemléletváltás coaching beszélgetés során:

Ügyfél: Mindenki engem talál meg, ha problémája van.

Coach: Értem. Mit gondolsz, miért hozzád fordulnak?

Ügyfél: Mert én vagyok az az idióta, aki nem tud nemet mondani.

Coach: Most mondtál egy lehetőséget, ahogy értelmezed, hogy miért fordulnak hozzád. Milyen más lehetőség jut eszedbe?

Ügyfél: Nem is tudom…..azt biztosan tudják, hogy tudok titkot tartani, megbízhatnak bennem.

Coach: Megbízhatnak benned, tudsz titkot tartani. Van még további lehetőség, ami eszedbe jut?

Ügyfél: Az biztos, hogy végig hallgatom őket, és igyekszem objektív választ, vagy tanácsot adni.

Coach: Tehát eddig elmondtad, hogy megbízható vagy, tudsz titkot tartani, végig hallgatod őket, objektív vagy.

Ügyfél: Végül igen…..

Itt is jól látható, hogy milyen eredménye lehet, ha a probléma negatív észlelése helyett, új szemüvegeken keresztül nézzük a tényeket. Ez a szemléletváltás felszínre hozza erősségeinket, megmutatja lehetőségeinket és a kihívás megoldása is feltárulhat.

Hidasi Brigitta

Hidasi Brigitta

expat life és business coach

Hasonló cikkek

Expat feleségként külföldön

Élet expat feleségként

Élet expat feleségként Külföldre költözés expat feleségként Külföldre költöztél, mert a férjed kiküldetést kapott, vagy a férjed külföldi állampolgár és most az ő hazájában éltek? Üdvözlet az expat feleségek világában! Ebben a blogban bemutatok néhányat a leggyakoribb problémák közül, amelyekkel

Tovább olvasom »

5 lépés a honvágy enyhítésére

5 lépés a honvágy enyhítésére A honvágy természetes velejárója egy új országba való költözésnek és az új életmódhoz való alkalmazkodásnak, de lehetőséged van a mérséklésére. Amikor távol vagy otthonodtól, fontos, hogy olyan emberekkel is tartsd a kapcsolatot, akik megértik a helyzetedet,

Tovább olvasom »
HU